Parodontitis behandeling

Een parodontale behandeling bestaat uit een aantal delen:

1. parodontaal onderzoek met parodontiumstatus

De mondhygiënist doet een nulmeting van uw parodontale situatie. We brengen deze in kaart met een zogenaamde parodontiumstatus. Aan de hand van deze status kunnen we de initiële behandelingen starten.

U krijgt ook uitgebreide mondhygiëne-instructies. Die stemmen we  op u, en uw gebit, af. Het slagen van de parodontale behandeling staat en valt namelijk met een goede mondhygiëne.

2. initiële parodontale behandelingen

We gaan uw gebit uitgebreid reinigen. Dit kan eventueel onder verdoving. Voor de gebitsreiniging zijn drie of vier afspraken nodig.

3. herbeoordeling met een parodontiumstatus

Drie maanden na de initiële parodontale behandelingen doen we een herbeoordeling.

Tijdens deze afspraak brengen we opnieuw uw parodontale situatie in kaart. Vervolgens vergelijken we de nieuwe metingen met onze eerdere nulmeting.

De parodontale situatie is, bij een goede mondhygiënische zorg, meestal verbeterd.

4. nazorg om terugkeer te voorkomen

In het eerste jaar na de parodontale behandeling blijft het belangrijk om elke drie maanden bij de mondhygiënist te komen voor nazorgbehandelingen. We moeten het tandvlees goed in de gaten blijven houden om terugkeer van de parodontitis te voorkomen.

Bij zo’n behandeling beoordelen we de parodontale situatie weer en verwijderen we eventuele tandplak en tandsteen. Als het nodig is, krijgt u een herinstructie voor de mondhygiëne.

De frequentie van de nazorgbehandelingen die u nodig heeft, hangt af van:

• uw mondhygiëne
• 
de diepte van de rest-pockets

Soms zijn er ondanks een goed uitgevoerde parodontale behandeling nog verdiepte rest-pockets aanwezig. Wij zullen dan met u kijken wat er nodig is om dit verder te behandelen.

Het kan ook zijn dat we het een microbiologisch onderzoek willen uitvoeren, zodat we weten welke bacteriën er aanwezig zijn. We kunnen dan eventueel een antibioticum voorschrijven (via de tandarts) om de bacteriën te bestrijden.

Als er langere tijd geen sprake meer is van parodontitis, dan is het voldoende om bijvoorbeeld twee keer per jaar voor een gewone gebitsreiniging te komen.

Flapoperatie

Soms zijn pockets zo diep, of zo slecht bereikbaar, dat wij u doorverwijzen naar een parodontoloog voor een flapoperatie.

Stop de parodontitis nu!

We behandelen parodontitis volgens het paro-protocol. Dit protocol is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP).